Gå till vanliga hemsidan
Tommy Österberg
Foto: Bildbyrån
Tommy Österberg - Årets ledare i svensk bandy.

Fredag 8 Jun 2012 15:30

Kungälvs tränare Årets ledare

I vintras nådde IFK Kungälv sitt första SM-slutspel sedan 1987. Tränaren Tommy Österberg hade stor del i framgången och har utsetts till Årets Ledare i svensk bandy 2012.

- Det är verkligen en glad överraskning. Det är väldigt kul och överraskande, det finns många duktiga ledare i Sverige. Den här utmärkelsen värmer och ger krafter att utvecklas, säger Tommy Österberg till svenskbandy.se och fortsätter.
Det är Svenska Bandyförbundets styrelse som efter förslag från föreningen ÅL (Årets Ledare) utnämnt Tommy Österberg till Årets Ledare 2012. ÅL-föreningen består av de ledare som tilldelats denna utmärkelse tidigare år.

Lyft bandysporten
I sin roll som tränare och sportchef har Tommy lett Kungälvs A-lag till föreningens första slutspel sedan 1987. Detta trots att flera experter före säsongen förutspådde att Kungälv skulle svårt att hänga kvar i en jämn och oviss upplaga av elitserien. Kungälv kom till slutspel och tvingade här Villa till fem matcher i kvartsfinalspelet.
Men de största framgångarna som ledare i IFK Kungälv har Tommy Österberg nått i rollen som sportchef och lärare vid Bandyprofilen vid Mimers Hus gymnasium i Kungälv. Genom att i vardagen leda unga killar och tjejer från IFK Kungälv och Kareby IS har han lyft hela bandysporten i kommunen.
Han har även utbildat klubbens ungdomsledare och höjt kunskapsnivån inom föreningen, vilket enligt ungdomsledarna själva kanske är den främsta orsaken till att IFK:s P 18 tog SM-guld i år.

Plockat upp juniorer
Tommy har även visat mod och vilja att plocka upp unga spelare i A-laget, vilket ökat sammanhållningen i hela föreningen. Redan förra säsongen gav han 15-årige Axel Ekholm chansen att debutera i elitserien. I år avgjorde samme Ekholm P 18-finalen med sina tre mål.
Framgångarna på ungdomssidan har lett till att fem juniorer kommer att få chansen i nästa säsongs A-trupp och spel i elitserien. Tommy Österbergs idoga arbete verkar ge resultat ganska omgående.

Tidigare pristagare
Priset Årets ledare har delats ut sedan 1960-talet. Här är de som fått utmärkelsen under 2000-talet:
2000/01 Kenneth Kvist, Hammarby IF
2001/02 Sören Persson, Edsbyns IF
2002/03 Anders Jakobsson, Sandvikens AIK
2003/04 Stefan Karlsson, Edsbyns IF
2004/05 Kenth Hultqvist, Vetlanda
2005/06 Ola Johansson, Edsbyns IF
2006/07 Stefan "Lillis" Jonsson, Hammarby IF
2007/08 Franco Bergman, Edsbyns IF
2008/09 Andreas Westman, Västerås SK
2009/10 Stefan Karlsson, Hammarby IF
2010/11 Hans Åström, Bollnäs GIF