Villa-publik
Foto: Palle Edström
– Villas publik förväntar sig ett SM-guld, skriver krönikören.

Fredag 17 Aug 2012 15:12

Krönika: ”Kan Villa hantera favoritskapet?”

Hur hanterar en klubb som aldrig vunnit ett svenskt mästerskap att vara storfavoriter till guldet?
Nu hoppas inte bara Villas supportrar på ett guld längre – de förväntar sig ett!
Kring detta funderar David Björk, Stockholmare med rötterna i Lidköping.

Efter SM-finalen i våras minns jag att jag tyckte sommaren lika gärna kunde ställas in och att bandyns försäsong kunde börja direkt. Med facit i hand kan man väl också konstatera att en sommar som denna hade nog ingen egentligen saknat. Lyckligtvis har sportens utveckling, med nya hallar som poppar upp som svampar ur den svenska myllan, på senare år gjort att man inte behöver vänta speciellt länge innan det drar igång igen. Faktum är ju att vi redan är där! Och det är naturligtvis underbart…

Silly Season en besvikelse
Till att börja med får man konstatera att Silly Season blev en kapital besvikelse. De riktigt spektakulära övergångarna har lyst med sin frånvaro och det stod på ett tidigt stadium klart att det inte skulle handla om vilket lag som skulle stå för den häftigaste värvningen, utan snarare om vilket lag som skulle lyckas förhindra sina största stjärnor från att välja Ryssland.
Med tanke på att Villa mot denna bakgrund lyckades behålla Daniel Andersson då övriga av den gångna säsongens semifinalister fick se Patrik Nilsson, Per Hellmyrs, Daniel Berlin och Linus Pettersson packa väskan och dra österut, måste de koras till klara Silly Season-vinnare.

Vad ska stoppa Villa?
Att Villa dessutom lyckades knyta till sig två etablerade klasspelare i Pär Törnberg och Jesper Eriksson gör att de får finna sig att vara favoriter till SM-guldet kommande säsong.
Faktum är att klubben aldrig har haft bättre förutsättningar att ta det där guldet än vad de har just nu. De har den bredaste truppen, stark ekonomi, en förnäm arena och inte minst den värdefulla tolfte spelaren i sin fantastiska hemmapublik. Frågan är närmast vad som ska kunna stoppa dem?

Kräsen publik
Här är mina funderingar i detta spörsmål:
Som född och uppvuxen i Lidköping vet jag hur kräsen och negativ den luttrade Villa-supportern kan vara om resultaten inte går rätt väg tillräckligt snabbt. Efter en poäng på de inledande fyra matcherna förra hösten var det många som ropade efter Ari Holopainens avgång och jag törs garantera att fansens tålamod inte kommer att vara större kommande säsong. Nu hoppas inte bara folk på ett SM-guld längre, de förväntar sig ett.

Egenfostrade i minioritet
En annan aspekt värd att notera finner man i spelarnas bakgrund. I en intervju med Villas gamle hejaklacksledare Erik Lenhult gjord någon gång i gränslandet mellan 80- och 90-talet förklarar han det stora publikintresset i staden med att laget i stort sett uteslutande då bestod av spelare från Lidköping med omnejd. I dagens Villa är endast åtta av 21 spelare fostrade inom Lidköpingsbandyn. Därtill skulle man dock kunna säga att Daniel Andersson och Patrik Hellman (som båda nu gör sin nionde säsong i klubben) och Henrik Larsson (sjunde säsongen) närmast är att betrakta som Lidköpingsgrabbar vid det här laget.
Klart är hur som helst att en Villa-trupp med denna utformning hade varit fullständigt otänkbar för 10-15 år sedan.
Även om det nu är en ny generation fans som står på läktarna så går det inte att komma ifrån att det finns gott om folk som muttrar skeptiskt åt detta faktum och det kan göra att Lidköpingspubliken inte är lika förlåtande om resultaten skulle gå emot dem.

Främsta utmanarna
Utöver Villa då? Min uppfattning är att Sandviken och Edsbyn är de främsta utmanarna. Trots tunga förluster så har SAIK definitivt förutsättningar för att ta sitt tredje raka guld. Det visade de om inte annat förra säsongen då laget led blytunga spelarförluster under våren men ändå fick ihop laget på ett förnämligt sätt. Edsbyn har i och med förlusten av Pär Törnberg och värvningen av ”Popa” Jonsson gått i princip plus-minus noll. Men det unga laget är ett år klokare och ett år vassare. Det finns en oändlig potential i truppen, frågan är om man får ut allt redan i år?
Hammarby har haft stor omsättning, med kvalitetsspelare på såväl plus- som minuskontot, men kan naturligtvis inte räknas bort utan får räknas som outsider i sammanhanget.
Bollnäs har tappat flera viktiga spelare och bygger nu nytt med unga egna produkter. De kommer kunna spela utan någon större press på sig, men min känsla är ändå att de får svårt att nå likartade framgångar som de senaste åren.

Sirius förlorare
Den stora förloraren är tveklöst Sirius som ser ut att få stora problem att ens greja kontraktet. Personligen hoppas jag innerligt att de hänger kvar. De har en trevlig, om än oförtjänt liten, publik och det vore förödande för dessa tappra bandyvänner om de nu skulle få se sitt lag trilla ner i allsvenskan efter att Uppsala redan tappat SM-finalen till Solna.

Kommentarer från Disqus